СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА

Проф. др Дејан Мараш предсједник Фондације “Његош” из Лондона, са сардницима посјетио Митрополију црногорско-приморску и Цетињску богословију

У четвртак 3. октобра 2024. године на празник када се прослваља Свети Великомученик Јевстатије, Митрополију црногорско-приморску, Његово Високопреосвештенство Архиепископа Цетињског и Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу, посјетио је проф. др Дејан Мараш предсједник Фондације “Његош” из Лондона и Подгорице, са сарадницима.

У кабинету Митрополије  на Цетињу госте је примио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

После сусрета са Његовим Високопреосвештенством г. Митрополитом Јоаникијем, делегација је посјетила и Богословију Светог Петра Цетињског Чудотворца, најстарију средњу школу у Црној Гори..

Проф. др Дејана Мараша и његове сараднике, у салону Цетињске Богословије, дочекали ректор протојереј Благоје Рајковић, протојереј мр Арсеније Радовић, протојереј Душан Биговић и професори Аполон Мишченко и Александар Вујовић. У срдачном разговору ректор отац Благоје Рајковић је упознао госте са историјатом најстарије средње просветне установе у Црној Гори.

Проф. др Дејан Мараш је по благослову блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског и једног од обновитеља Цетињске богословије, био и први школски љекар обновљене Богословије на Цетињу 1992. године. Професори и ђаци Цетињске богословије се и данас сјећају брижног и очинског односа према ученицима и свима,  које је др Дејан Мараш лијечио, првих година обновљеног рада Цетињске богословије које нису биле ни мало лаке. Он је својим савјетима, и мудрим поукама многе.

Његови мудри савјети и брига, током свих година на почетку обновљеног рада Цетињске богословије, многима су били диван примјер у даљем пастирском раду како се треба односити према свакоме човјеку, а поготову према онима којима је помоћ потребна. Те практично поучне лекције шкољског љекара Цетињске богословије њени ученици памте цијелог свог живота, као једне од најљепших успомена из града подно Ловћена.

Ректор Цетињске Богословије о. Благоје Рајковић се захвалио уваженим гостима на посјети најстаријој средњој школи у Црној Гори уручивши им скромне поклоне.

Током посјете Цетињском манастиру и Цетињској Богословији, гости су се поклонили моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца, Светој десници Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег, дијелу Часног и Животворног Крста Господњег и осталим цетињским светињама.

 Александар Вујовић,

професор Цетињске богословије

ФОТОГРАФИЈЕ

РАСПОРЕД

БОГОСЛУЖЕЊА

КАЛЕНДАР

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР

СОЦИЈАЛНЕ МРЕЖЕ

ПРАТИТЕ НАС